Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi: “Depremden Kurtulabilir ve Gıda Zehirlenmesi Nedeniyle Hayatınızı Kaybetmek Gibi Bir Durumla Karşı Karşıya Kalabiliriz”
KERİM UĞUR
Gıda Mühendisleri Odası, sarsıntılı bölgede yaptığı incelemelerin ardından rapor hazırladı. Beslenme Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak; Bölgede önemli gıda sorunlarının olduğuna işaret ederek, “Depremden sağ çıkıp gıda zehirlenmesi nedeniyle yaşamımızı kaybetme gibi bir durumla karşı karşıya kalabiliriz” dedi.
Gıda Mühendisleri Odası sarsıntı bölgesinde yaptığı inceleme ve analiz önerilerini bildirdi. Beslenme Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, gözlemlerini ANKA Haber Ajansı’na aktardı. Toprak dedi ki:
“İllerden gönderilecek işlerde gelişigüzel denetim yapılmadı özellikle yemek işlerinde. Yollarda sıkıntılarımız vardı. Akaryakıt konusunda düşüncelerimiz vardı. Trafik çok fazlaydı. Büyük sıkıntılar gözlemlenmedi. diğer yandan yerlere ve okul bahçelerine gidenlerin ne yazık ki kimin karşılayacağını bilemeyenlerin onları bırakıp geri geldiklerini gözlemledik.Bunlar gıda taşımacılığında önemli sorunlardı.İşleri koordine etmesi gereken kurum Gıda lojistiğinin gıda ile ilgili kısımlarında bu vesileyle AFAD ve bu vesileyle Kızılay… Ama ne yazık ki depremin sarsılmasından sonra ne AFAD’ın ne de Kızılay’ın varlığını uzun süre gözlemleyemedik.”
“SON TÜKETİM TARİHLİ İŞLER GÖRDÜK”
Yemek dağıtımında iyi ve kötü örnekler olduğunu belirten Başkan Uğur Toprak, “Gezici tırlar vardı, hijyenik bir şekilde üretilen eserler de vardı. Ama ne yazık ki çamurda, enkaz altında, çöplükte yemek yapıldığını gördük. toz toprak.” Maalesef onun da tarlada olduğunu tespit ettik. Burada dikkatli olmalıyız. Biz sağlıklı bireyleriz ama depremden çıkan vatandaşlarımız bizim gibi sağlıklı bireyler değil. Neden? Uyku düzenleri yoktur. Milyonlarca insanımızın yaşadığı bölgede dört buçuk milyona yakın çocuk var. Bağışıklık sistemleri bizim gibi değil. Muhtemel bir tarihi esere veya bir enfeksiyona karşı gıda zehirlenmesi açısından önemli bir risk taşıyan kişiler. Bu nedenle gıda zehirlenmesinde depremden sağ çıkma, gıda zehirlenmesi nedeniyle hayatlarını kaybetme gibi bir durumla karşı karşıya kalmaktadırlar. iris ile karşılaşabilir Bu olmadan bile, gıda zehirlenmesinin en değerli belirtileri ishal ve kusmadır. Oradaki su ve tuvalet durumunu hepimizin bildiği bir gerçek. Bu nedenle sahada ne yazık ki görebildiğimiz ishal ve kusma ile ciddi bir halk sağlığı sorunu ortaya çıkabiliyor ve kolera, tifo gibi başka hastalıkların da görülmeye başlandığı söyleniyor” dedi.
“19 GÜN HALA RESMİ YAZI GELMEDİ”
Depremin ardından bölgeye gitmek için yetkili kurumlara yazı yazdıklarını belirten Toprak, 19 gündür bu yazışmalara cevap alamadıklarını belirterek, “Gıda Mühendisleri Odası olarak resmi yazılarımızı yazdık. depremin ilk gününden itibaren ilgili kurum ve kuruluşlara ve sahada ne istersek isteyerek çalışırız dememize rağmen bugün on dokuzuncu yıl dönümü olmasına rağmen ne yazık ki herhangi bir resmi yanıt alamadık. Günler oldu. Her zamanki gibi gıda üretimi ve işlerin dağıtımında çalışma arkadaşlarımız isteyerek çalışmaya devam ediyor. Bizler de bu tür dayanışma içerisinde mesleki sorumluluğumuzu her zaman yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi.